Poate că trebuie să călătoriți la Cluj câteva zile și într-una din ele nu aveți nicio activitate planificată, sau poate vă planificați următoarea călătorie și vă întrebați ce locuri sunt de vizitat. În orice caz, există o varietate de excursii de o zi și tururi private pentru persoanele care doresc să vadă puțin mai mult.

Cluj-Napoca este capitala neoficială a Transilvaniei și unul dintre marile orașe din România. Poziția orașului în Podișul Transilvaniei face din Cluj-Napoca locul de aterizare ideal pentru călătorii care doresc să viziteze centrul și nordul României.

Poate ați auzit deja despre Castelul Bran (Castelul lui Dracula) și Dracula din romanul lui Bram Stoker. Dacă vă aflați în zonă, puteți vizita Cetatea Alba Iulia și Cetatea Alba-Carolina, o fortăreață enormă cu șapte bastioane, unde puteți urmări Ceremonialul Schimbării Gărzii. Și dacă intenționați să faceți un salt în timp pentru a vizita orașele săsești medievale, puteți ajunge repede la Sibiu și Cetatea Sighișoara.

Mergeți într-o excursie de o zi în Alba Carolina și Salina Turda

Într-o excursie de o zi din Cluj-Napoca, puteți vizita Salina Turda și Cetatea Alba Carolina.

Porniți dis de dimineață pe drumul spre Alba Iulia. Acolo veți găsi cel mai amplu castru roman și fortificația sa în formă de stea, Alba Carolina. Fundația este moștenită de la Imperiul Roman, iar populațiile germane și maghiare au sporit diversitatea culturală a așezării. Influențele au imprimat de-a lungul secolelor stiluri arhitecturale baroce, romanice și chiar babiloniene pe clădiri și biserici.

Salina Turda Romania Visit T20 Ap2e8m

Salina Turda Romania Visit T20 Ap2e8m

Alba Carolina este o Cetate de tip Vauban cu șapte bastioane înconjurate de doisprezece kilometri de ziduri. Fiecare intrare vă va încânta cu elementele sale decorative baroce considerate unice în arhitectura militară europeană. La porți, veți fi întâmpinați de Garda Austriacă în haine de epocă, apărând cetatea chiar și în zilele noastre. De asemenea, ar trebui să așteptați cu nerăbdare Ceremonialul de Schimbare a Gărzii, care are loc în fiecare zi la prânz pe traseul celor trei fortificații.

După prânz, turul dumneavoastră de o zi din Cluj continuă cu Salina Turda, cel mai mare muzeu de istorie a mineritului de sare din lume. Există trei mine: Terezia, Andon și Rudolf, la o adâncime de 90 de metri sub pământ. Depozitul a început să fie exploatat de romani în urmă cu 2000 de ani, iar astăzi camerele au ajuns la dimensiuni enorme, având un lac unic de sare în adâncul minei.

Pe lângă muzeu, Salina Turda găzduiește, de asemenea, un parc de distracții, unde puteți juca tenis, mini-golf, vă puteți da în roata panoramică sau chiar puteți face o plimbare cu barca pe lacul subteran.

Faceți o excursie de o zi la Sighișoara

Sighișoara se remarcă prin faptul că a fost singura cetate locuită din Europa. Cea mai mare parte a arhitecturii a fost bine conservată, făcând localitatea unul dintre cele mai bine păstrate orașe medievale din Europa. Veți porni de la Cluj-Napoca, iar înainte de a ajunge în Sighișoara, ghidul vă va duce în Mediaș, care se mai numește și Cetatea Luminii. În Mediaș, veți face un scurt tur pe jos pentru a admira clădirile din secolul al XV-lea cu elementele lor arhitectonice masonice și pentru a vă bucura de atmosfera liniștită.

Sighișoara

Sighișoara

Următoarea destinație este Biserica Fortificată Biertan, o construcție extraordinară din secolul al XV-lea înconjurată de ziduri medievale groase, făcând parte din Patrimoniul Mondial UNESCO.

După Biertan, veți ajunge în sfârșit la Sighișoara și veți călători înapoi în timp către epocile medievale. Împreună cu ghidul dumneavoastră, veți putea rătăci pe străzile șerpuite, pavate cu piatră cubică, și vei asculta strigătele crainicului orașului, care până în ziua de azi anunță evenimentele din cetate, însoțite de toba lui. De asemenea, veți vizita turnurile de apărare ale Sighișoarei (existau 14 turnuri, însă doar nouă au rămas intacte) și locul de naștere al lui Vlad Țepeș.

Înainte de a vă întoarce la Cluj, ghidul dumneavoastră vă va arăta o așezare țigănească veche de 800 de ani în care meșteri și artizani locali vă vor învăța metodele lor de prelucrare a metalului sau a lutului.

Faceți un tur privat de 3 zile în Transilvania

Dacă aveți trei zile, puteți vizita aproape toate obiectivele importante ale Transilvaniei.

În prima zi, după ce ați vizitat Salina Turda și Cetatea Alba Carolina, vă veți îndrepta către un sat pitoresc de lângă Sibiu, numit Sibiel. Acolo vă veți bucura de o plimbare cu trăsura și de o cină tradițională în gospodăria unei familii locale.

Transilvania

Transilvania

În cea de-a doua zi, veți explora satele din apropiere cu bicicleta și veți ajunge la o moară veche, unde veți gusta pâine autentică.

După călătoria cu bicicleta, vă veți îndrepta către Castelul Bran și veți afla mai multe despre legătura acestuia cu Dracula, iar după aceea, vă veți îndrepta către Brașov și veți vizita Biserica Neagră, cea mai mare biserică gotică din Transilvania.

După ce ați înnoptat la Brașov, în a treia zi, vă veți îndrepta înapoi spre Cluj-Napoca, dar nu înainte de a vizita Sighișoara și Biertan.

Mergeți două zile în Maramureș

Pe lângă obiectivele din Transilvania, vă puteți îndrepta la nord de Cluj, spre una dintre cele mai frumoase și bine conservate regiuni din România, Maramureș. În Maramureș, vă veți apropia de natură, tradiții și oameni.

Maramures

Maramures

În prima zi, vă veți îndrepta spre Breb și veți explora satul pitoresc. Acolo vă puteți bucura de mâncare tradițională și puteți descoperi mai multe despre cultura locală.

În a doua zi veți vizita Cimitirul Vesel – cel mai colorat cimitir pe care îl veți vedea vreodată. Apoi veți putea vedea două dintre Bisericile de lemn din Maramureș – Poienile Izei și Bârsana. Desigur, înainte de a ne îndrepta înapoi spre Cluj-Napoca, vom vizita casele unor meșteșugari locali și vom admira porțile tradiționale sculptate manual din lemn, precum și ceramica tradițională.